Éghajlatváltozási platform

Éghajlatváltozás

Nap nap után dőlnek meg a melegrekordok és lassan már fel sem kapjuk a fejünket ezeken a változásokon, sőt nem egyszer még örülünk is neki. Hiszen ki nem szeret tavaszi könnyed ruházatban sétálgatni a januári tavaszban úgy, hogy közben az otthoni fűtésszámla is soha nem látott alacsony összegeket számlál. Azonban – ahogy a közmondás tartja – nincs ingyen ebéd, s ez ebben az esetben is valószínűsíthető. Az évszakok eltolódása és az időjárási jelenségek extremitása olyan jelenségek képében is megjelenik, amelyeket eddig bizonyos szélességi körökön eddig nem ismertünk, vagy nem akkor, nem abban az intenzitásban és nem akkora földrajzi kiterjedésben. Az enyhe telek mellett megjelennek a vízözönszerű esőzések, szélviharok, aszályok, hőhullámok és mindezek kísérőjelenségei. A változás nem szorítható határok közé.

Olyan katasztrófahelyzetek alakulhatnak ki, amelyekre eddig nem készültek fel sem a kormányok, sem a katasztrófavédelmi szervek, sem a települések és legfőképpen nem a civil lakosság. Amíg az elmúlt évtizedekben élénk vita folyt tudományos körökben az antropogén eredetű klímaváltozásnak egyáltalán csak a létezéséről is, addig a 21. század emberének sajnálatos módon, de egyre inkább tényszerűen kell szembenézni a klímaváltozás okozta kihívásokkal, rendkívüli időjárási helyzetekkel.

A tapasztalati tények és a tudományos kutatások mind egy irányba mutatnak, miszerint a probléma igenis itt kopogtat az ajtón, amely be fog lépni az életünkbe – ha be kívánjuk invitálni, ha nem.

A Klímabarát Települések Szövetsége azért jött létre, hogy megkönnyítse, segítse helyi, települési szinten az elkerülhetetlen változáshoz történő alkalmazkodást, a kihívásokra történő felkészülést.

Célunk, hogy minden felelősen gondolkodó polgármestert egy közösségbe invitáljunk annak érdekében, hogy segítsük a döntéshozókat, így egymást, hogy fenntartható, egészséges és összetartó közösségekben élhessük mindennapjainkat. Bízom benne, hogy Ön is hasznos, érdekes információkat talál honlapunkon és kedvet kap ahhoz, hogy csatlakozzon a Szövetség munkájához.